10 tips for god fordøyelse

Fordøyelsessystemet omdanner maten til næring som kroppen din trenger hele tiden. Dersom fordøyelsessystemet er i ulage, kan det skape store problemer. Dette er 10 tips for å hjelpe fordøyelsen din til å fungere best mulig:


1. Fiberrikt kosthold: Hold magen sunn og glad ved å spise fiberrike matvarer, som fullkorn, grønnsaker og frukt. Fiber vil holde maten i bevegelse gjennom tarmen og kan også lindre symptomer på forskjellige tarmplager, som irritabel tarm-syndrom.

2. Spis forskjellige fibre: Pass på å få i deg både uløselige og løselige fibre. Begge deler er bra for tarmen, på ulike måter. Uløselige fibre finnes i hvetekli, fullkorn og grønnsaker. Løselige fibre finnes i havregryn, nøtter, frø og belgfrukter.

3. Begrens mengden fettrike matvarer: Litt av de sunne fettypene i kosten er bra for helsen, men for mye fet mat kan forårsake forstoppelse og forsinke fordøyelsen. Dersom du skal skeie ut, bør du kombinere den fettrike maten med fiberrik mat for å redusere belastningen på fordøyelsessystemet.

4. Magert er best: Fettrike matvarer omfatter fete proteinkilder, som storfekjøtt, svinekjøtt og noen typer vilt. Proteiner er en viktig del av kostholdet, men pass på å spise mest magert kjøtt, som skinnfri kylling, svinefilet og storfekjøtt som har lite fett.    

5. Effekten av probiotika: Probiotika er gode bakterier som lever i tarmen. De er viktige for fordøyelsesprosessen og immunsystemet fordi de beskytter deg mot skade forårsaket av dårlig kosthold og stress. De hjelper også kroppen med å ta opp mest mulig næring fra måltidene.

6. Spis regelmessig: Kroppen din liker rutiner, selv om kanskje ikke du gjør det. Du kan holde fordøyelsessystemet friskt og aktivt ved å spise til regelmessige tider. Prøv å spise frokost, lunsj, middag og mellommåltider på omtrent samme tidspunkt hver dag.

7. Drikk nok: Det er ingen hemmelighet at du ved å drikke nok kan føle deg mer opplagt, ha mindre matsug og redusere hodepine, men visste du at vann også hjelper fordøyelsen? Vannet i tarmene hjelper kroppen med å løse opp fett og løselige fibre mer effektivt.

8. Kutt ut dårlige vaner: For mye kaffe, alkohol eller sigaretter kan svekke kroppens evne til å fordøye maten og kan føre til fordøyelsesplager som magesår og halsbrann.

9. Svett det ut: Trening er bra for nesten alle kroppsfunksjoner, spesielt fordøyelsen. Regelmessig trening stimulerer fordøyelsen, slik at maten beveger seg gjennom tarmen.

10. Stressmestring: Stress kan gi fysiske utslag. Kroppen får en fysiologisk stressreaksjon dersom du har økonomiske problemer eller holder på med et stort prosjekt på jobben. Dersom du er veldig stresset, blir fordøyelsen forstyrret. Pass på stressnivået ditt, og avsett tid til stressdempende aktiviteter.

Hvordan kroppen din har det på innsiden, kan ha en direkte effekt på helsen din og hvordan du føler deg. Følg disse 10 rådene for å ta vare på fordøyelsen din, så vil fordøyelsen din ta vare på deg.


CONVERSATION

Instagram

Follow Us